top of page

Kokõmäe talu

KOKÕMÄE TALU

2020 a.

KAASAUTOR / Laura Lindt



Võrumaa metsadest ümbritsetud Kokõmäe külas sai uue hingamise väike armas talumaja. Helge ja hubane tareke kutsub igaüht, kes soovib aja maha võtta. Maja omanikel, Annel ja Heigol, oli nägemus talumaja päikesepaneelidega katusest, punasest välisfassaadist; kõrvalhoone laudise taaskasutusest ja tarele väärilisest puuküttega ahjust.


Nendest unistustest lähtudes hakkas ümbritsev justkui end ise looma. Vana maja seinad said soojustatud ja katuse materjaliks Roofit nähtamatu päikesekatus ehk kaks ühes, teraskatuse kvaliteet elektrit tootvate paneelidega. Maja laudisega kaetud palkseinad värvusid muldväriga rootsi punaseks ja said tänu kohalikule aknatootjale ette traditsiooniliselt valged täispuidust aknad.


Narivoodi, raamaturiiul, köök on osava meistrimehe kätetöö. Köögilaud, koos toolide ja riidekapiga on kellegi teise vanast saanud uus. Kõrvalhoone lammutusest ülejäänud laudis osutust tänuväärseks materjaliks köögimööbli valmistamisel. Uhkelt, keset tuba, sai paika vana puuküttega ahi, mida ei saa äpist sisse lülitada. Täispuidust põrandalaud on siledaks lihvitud ja töödeldud õlivahaga. Seinad viimistleti naturaalsetes heledates toonides, mõjudes hubaselt ja avaralt. Valgustite ja tekstiilide valikud juhindusid looduslikkest materjalidest nagu puit, rotang ja lina.


Teretulemast maakoju, kuhu ei paista suurlinna tuled ega kostu suurlinna müra. Ainult rahu, vaikus ja helged mõtted.



bottom of page